Laatste nieuws


pregnant

Zwangerschap & Osteopathie

Zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee zoals ondermeer op hormonaal, fysisch, en psychisch vlak. Deze veranderingen en de aanwezigheid van het nieuw leven vragen een specifieke aanpak bij klachten tijdens en ook na de zwangerschap.  

Voor u zwanger bent kan u al bij een osteopaat terecht. Reeds aanwezige klachten kunnen verholpen worden en de rest van het lichaam wordt voorbereid om de zwangerschap in alle rust te beginnen en om optimaal ervan te kunnen genieten. Wanneer het moeilijk is om zwanger te worden kan u in bepaalde gevallen ook bij een osteopaat terecht. Dit alleen wanneer structurele of medische redenen uitgesloten zijn als oorzaak van het probleem. Disfuncties in relatie met de bezenuwing naar de baarmoeder en het kleine bekken toe, verminderde doorbloeding, verlies van mobiliteit in de weke delen in de regio van de baarmoeder,… kunnen verholpen worden waardoor de vitaliteit van het systeem toeneemt en de kansen op bevruchting en innesteling van het vruchtje kunnen stijgen.  

Meer lezen hier..

Bron: professioneleosteopaten.be


 concentration

Concentratie- en leerproblemen

Problemen tijdens de zwangerschap, tijdens en na de geboorte, ongevallen, infecties, erfelijke factoren … kunnen de vitaliteit en de ontwikkeling van een kind ernstig beïnvloeden. Een ontwikkelingsstoornis kan leiden tot allerlei schoolse problemen waaronder dyslexie, dyscalculatie, concentratieproblemen, gedragsproblemen, ….

Meer weten over dit onderwerp? Klik hier...

Maak hier een afspraak met uw osteopaat, Geert Spiloes

Bron: professioneleosteopaten.be


 core-abdominal-and-lower-back-exercises-11

Lage Rugpijn Oefeningen

Als u veel achter het stuur zit, of langdurig achter de computer, of als u in de zorg werkt en zwaar en in moeilijke houdingen moet tillen, of als u langdurig het zelfde werk in dezelfde bewegingen doet, dan vraagt u gewoon om problemen met uw rug......want dan zit, werkt of tilt u te lang in dezelfde houding, en vroeg of laat gaat er dan dus echt iets mis. Kijk maar naar de statistieken... Voor de meesten van ons is het dan ook onmogelijk om onze werkomstandigheden zo optimaal te krijgen dat ze geen rugklachten meer veroorzaken.

Het zou toch mooi zijn als u uw rug kon wapenen zodat het dagelijkse misbruik geen gevolgen heeft. En gelukkig is dat goed mogelijk, namelijk door te zorgen dat het spiercorset rondom uw hele rug stevig en flexibel is. En daar komen dus de rug oefeningen dus van pas, maar niet alleen oefeningen van de rug, maar ook oefeningen van uw buikspieren.

Uw ruggegraat is een stapel wervels bovenop elkaar, en de functie van de ruggegraat is o.a. om stevigheid te verlenen aan uw lichaam bij al uw bewegingen. Al uw organen bevinden zich in de buik- en borstholte, op een aantal klieren na die zich in andere delen van uw lichaam bevinden, zoals de oksels of uw liezen. En uw hersens, nou ja, u weet wel waar die zitten... Het is niet voor niets dat een osteopaat zo veel succes kan hebben bij allerlei aandoeningen. Een osteopaat werkt namelijk - kort door de bocht gezegd - aan het zorgen dat uw organen op de juiste plek en op de juiste manier aan uw botten hangen.

Meer lezen? Klik hier...

Maak hier een afspraak met uw osteopaat, Geert Spiloes

Bron: rugpijnweg.nl


artrose aan de Knie

Artrose en Osteopathie

Als het kraakbeen in een gewricht is beschadigd, spreken we van artrose. De aandoening begint met de vochtopname en uitzetting van de verbindingen van de moleculen die kraakbeen opbouwen. Hierdoor ontstaat een blaasje, dat naar de oppervlakte kan doorbreken en het kraakbeen beschadigen (degeneratie). Dat proces verstoort de glijfunctie, de schokdemping en de stofwisseling van het kraakbeen, waardoor kristallen in de gewrichtsholte kunnen ontstaan. De verminderde schokdemping belast het bot direct, wat leidt tot botverdichting (osteosclerose) en woekering aan de gewrichtsrand (osteofyten). In het verkalkte bot kunnen cysten ontstaan, met het risico op spontane breuken.

Naast de klassieke benaderingen is er de osteopathie. De professionele osteopaat controleert alle gewrichten die – rechtstreeks of onrechtstreeks – een mechanische relatie hebben met de artrosezone. Hierbij maakt hij gebruik van een paar technieken.

Je kan er alles over lezen hier-->

Maak hier een afspraak met uw osteopaat, Geert Spiloes

Bron: professioneleosteopaten.be

 


 

dizziness

Foto: goodtoknow.co.uk

Draaiduizeligheid door bewegen

Kortdurende, heftige draaiduizeligheid: U hebt het gevoel alsof de wereld om u heen draait of dat u ronddraait in de wereld. De duizeligheidklachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in het evenwichtsorgaan (labyrint) in ons binnenoor, met name de aanwezigheid van gehoorsteentjes of ‘oorkristallen’ in een van de halfronde kanalen van het binnenoor waar ze niet thuishoren. Het gaat hier, zoals de naam aanduidt, om een goedaardige aandoening die meestal spontaan verdwijnt na enkele weken tot maanden. De klachten kunnen echter na verloop van tijd terugkomen. 
Omdat het een goedaardige aandoening is, is het belangrijk dat u de klachten leert herkennen en beseft dat ze weer snel verdwijnen.  

Met klachten van duizeligheid kunt u bij uw osteopaat terecht. De osteopaat legt de nadruk van het onderzoek en de behandeling op uw hoofd, uw middenoor en uw nek. Vaak ligt de oorzaak van de duizeligheid in deze regio.

Maak hier een afspraak met uw osteopaat, Geert Spiloes

Bron: http://www.gezondheid.be/


sinus-symptoms-400x400

Foto:health.com

Sinusitus en de osteopaat

De zachte aanpak van sinusitis

Voor nogal wat mensen is sinusitis synoniem met drukkende pijn in het hoofd en rond de ogen. Sinusitis kan evenwel ook pijnloos verlopen. Een chronische sinusitis is dan weer vaak de oorzaak van herhaalde keel- en oorontstekingen, en kan op langere termijn zelfs tot asthmatische bronchitis leiden.

De osteopaat zal blokkades proberen te vinden en vrijmaken. Vooral blokkeringen in de nek/hals kunnen invloed hebben op sinussen, waardoor dit gebied minder goed doorbloed of gedraineerd wordt. Uit een experimentele studie uit 2006 is alvast gebleken dat de door een osteopaat behandelde groep patiënten minder klachten en een vermindering van hoofdpijn rapporteerde in vergelijking met de controlegroep, waar de klachten in de tien behandelingsweken nog toenamen.

Maak hier een afspraak met uw osteopaat, Geert Spiloes

Bron: http://www.goedgevoel.be


 9129986 s

Osteopathie bij kinderen en baby's

Osteopathie kan net zoals bij volwassenen met succes worden toegepast bij baby's en kinderen. Hier geldt dezelfde regel als in de klassieke geneeskunde namelijk dat het kind geen kleine volwassene is. Er bestaan heel wat typische kinderziektes en aandoeningen, kinderen groeien en veranderen constant en dat maakt dat ieder kind een unieke benadering vergt.  Naast de klassieke benadering biedt osteopathie kinderen een kans om hun eigen genezings- en verdedigingsmechanismen in werking te stellen om zelf een optimale gezondheid te kunnen herwinnen en te behouden.

Lees er alles over hier..

Bon: http://www.professioneleosteopaten.be

  


 

movingbody

 

Het bewegingsapparaat

Lopen, zitten, staan, rennen, sporten, dansen, werken, we doen het allemaal met ons bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat is een complex geheel dat bestaat uit botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen.

Door dat lopen, zitten, staan en rennen is het menselijk lichaam constant aan het werk. De een heeft een sterker bewegingsapparaat dan de ander maar we kunnen veel doen om het in een goede conditie te houden.

Dit gaat makkelijker als we enige kennis hebben van hoe het bewegingsapparaat werkt. Hieronder vindt u informatie over hoe het bewegingsapparaat in elkaar zit.

Je leest er alles over hier..


schooltas

Foto: Famido.be

Hoe dragen kinderen best hun schooltas?

Het is weer zover. De scholen hebben hun deuren geopend voor het nieuwe schooljaar. Bij dit jaarlijks ritueel hoort waarschijnlijk de aankoop van een aantal noodzakelijke zaken zoals boeken, mappen, schrijfmateriaal en in veel gevallen een nieuwe boekentas. Die komen er in vele maten, gewichten en kleuren. 

Het dagelijks dragen van een schooltas is echter een zware belasting voor de rug van studenten en scholieren. Het gewicht, de duur van het dragen en de draagwijze spelen hierin een belangrijke rol. 

Dit artikel kijkt aandachtig naar de wijze waarop onze kinderen en jongvolwassenen de boekentas dragen. Ergonomie dus.  Bovendien dragen wij toch allemaal wel iets op weg naar bijvoorbeeld het werk.

Tijd dus om te kijken op welke wijze wij dit best doen om enerzijds slechte gewoonten te vermijden en anderzijds om eventuele implicaties zoals rug- en nekpijn te vermijden.

Een artikel van de "ergonomiesite.be" die beslist het lezen waard is! 

 


 

Artritis

Osteopathie en artritis.

Veel mensen veronderstellen ten onrechte dat ze moeten leren leven met de symptomen van artritis. In veel gevallen kunnen osteopaten helpen. Pijnverlichting en een aanpassen van je levensstijl verbeteren de levenskwaliteit voor patiënten met artritis.

Wat is artritis?
Er zijn veel vormen van artritis. De meest voorkomende zijn artrose en reumatoïde artritis.
Artrose is een degeneratieve aandoening, een 'slijtage' van de wervelkolom, heupen, knieën, voeten en handen.
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte met chronische ontsteking van de gewrichten in het lichaam als gevolg.

Symptomen van artritis.
Artritis kan erfelijk zijn, maar wordt meestal veroorzaakt door een slechte houding, zware handenarbeid of lichamelijke trauma’s uit het verleden.

Osteopathie is een effectieve manier om artritis en de bijbehorende symptomen te behandelen:
• Nekpijn;
• Lage rugpijn;
• Heup / Knie;
• Vroege ochtendstijfheid;
• Gewrichtspijn;
• Zwelling en Ontsteking;
• Spierpijn;
• Gebrek aan mobiliteit.

Waarom Osteopathie?
Een osteopatische behandeling kan veel doen om de pijn te verminderen en een verbetering van de mobiliteit te realiseren. Hoofdzaak hier is het elimineren van de symptomen door vroege diagnose en het verbeteren van levensstijl om verdere degeneratie te voorkomen.

Een osteopathische behandeling omvat zachte, manuele osteopathische technieken op gewrichten, spieren en ligamenten. Oefeningen om thuis te doen kunnen ook worden voorgeschreven om gewrichtsfunctie te verbeteren en spierspasmen te verminderen.

Het doel van je Osteopaat is om te zorgen voor een verlichting van de symptomen met minder pijn en zwzlling als gevolg, de mobiliteit te verbeteren, te assisteren bij revalidatie na een operatie en aan te geven hoe je je levenskwaliteit kunt verbeteren door de juiste voeding, de juiste houding en voldoende lichaamsbeweging.

Vragen? Mail ons hier.. of maak een afspraak met uw osteopaat.

Vrij vertaald uit en bron: http://osteopathycare.com/arthritis.html


 

tenniselleboog

Tenniselleboog

De ‘tenniselleboog’ is een overbelastingsletsel van de strekkers van de pols. De buitenzijde van de elleboog wordt de  bovenarm genoemd. Daar hechten deze polsstrekkers of extensoren met hun pezige structuren aan. De pijn wordt ook meestal daar gevoeld en kan uitstraling geven thv de pols, de handrug, de bovenarm en zelf tot aan de schouder. De term tenniselleboog komt van een overbelasting bij sporters die tennis beoefenen. 
Het geeft dan problemen bij het uitvoeren van de backhand en de service. Deze overbelasting wordt ook nog door vele andere repetitieve bewegingen uitgelokt zodat een groot deel van de bevolking dat niet tennist ook klachten van een tenniselleboog ontwikkelt. 
 
Lees er alles over hier..
 

 


 

 stretchen en lopen 

Stretchoefeningen voor joggen/lopen.

Op de website "Gezond sporten en lopen" van de Vlaamse overheid vind je een aantal tips en voorbeelden van stretchoefeningen voor je gaat joggen of lopen.

Een aanrader. Bekijk ze hier..

Bron: http://www.cjsm.be 

 

 

Wat zijn RSI klachten?

Werkgerelateerde klachten komen veel te vaak voor. RSI of " Repetitive Strain Injury" is een verzamelnaam voor pijnlijke klachten in nek, schouders, armen, polsen en handen.

Bron: www.gezondheid.be

 


 

Juist of fout?

  • ° Als een osteopaat je lichaam manipuleert, is pijn onvermijdelijk;
  • ° Je mag naar de osteopaat zonder eerst bij de huisarts langs te gaan;

Op deze en andere vragen krijg je hier antwoord

Bron: http://www.topicgezondheid.be

SBAN23-07-2013

Werkgerelateerde klachten - raadpleeg uw osteopaat!!

Diverse studies tonen aan dat bij gebruikers van laptops meer lichamelijke klachten voorkomen dan bij gewone computergebruikers. Dat zou te maken hebben met het feit dat toetsenbord en scherm te dicht bij elkaar staan. Bovendien bestaat de neiging om de laptop op een gewone tafel of zelfs op de schoot te plaatsen. Daardoor is het bijna onmogelijk om tegelijk een gunstige houding voor armen en handen en voor hoofd en hals te vinden.

Bron: Gezondheid.be


whiplash

Whiplash - De osteopathie biedt een aantal mogelijkheden!

Whiplash is de verzamelnaam voor klachten die ontstaan zijn nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging heeft gemaakt. Het gaat om een beweging naar voren, naar achteren en/of naar opzij.
De klassieke whiplash wordt meestal veroorzaakt door een auto-ongeluk waarbij het slachtoffer langs achter wordt aangereden. Door deze klap worden de rug en schouders naar voor geduwd, terwijl het hoofd achterblijft, het staat immers los op de romp. Het hoofd van de inzittende krijgt daardoor een krachtige slag naar achter en op het moment dat de aangereden auto weer tot stilstand komt slaat het hoofd krachtig naar voren. De nek heeft dan een beweging gemaakt zoals een 'zweepslag': de letterlijke vertaling van whiplash. De osteopathie biedt een aantal mogelijkheden naar de whiplash patiënt toe die de toestand van de patiënt stimuleren in de richting van herstel. 

Bron: Professionele osteopaten


backpainOsteopathie helpt bij rugpijn

Volgens een Nederlands onderzoek waarvan de resultaten verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is osteopathie even effectief als de medische standaardbehandeling bij lage rugpijn. Die standaardbehandeling omvatte niet steroïdale ontstekingsremmers, actieve en passieve kinesiterapie en het bekijken van een videoband met informatie over rugklachten. Bij de osteopathische manipulatie werden één of meer technieken toegepast en werd ook een videoband bekeken. In beide gevallen bezochten de patiënten hun arts 4 keer per week en nadien nog 4 bezoeken om de twee weken, en dit gedurende in totaal twaalf weken.
Groot voordeel van de osteopatische manipulatie, zo stipt de studie aan, is dat de osteopathiegroep minder geneesmiddelen gebruikte dan patiënten die de medische standaardbehandeling volgden. 

Bron:  Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 


 

migraine-headache

Osteopathie belooft beterschap bij migraine!!

Werkt osteopathie bij migraine? “Ja”, zegt deze osteopaat die er jarenlang onderzoek naar deed. Hij toont aan dat osteopathie aanmerkelijke verbetering kan geven bij migraine. De aanvallen namen significant af, net als hun intensiteit. Daarnaast rapporteerden de deelnemers minder maag- en darmklachten, duizeligheid en pijn in armen en benen. Prettige ‘bijwerkingen’, zo gezegd.

Lees meer ->

Bron: Gezondnu.nl

 

 

Copyright (c) Osteogeert. Alle rechten voorbehouden.